„Zpracování hovězího masa a jeho prodej ze
dvora“
15. - 16. listopad 3013
Vletošním roce se členové našeho Junior Teamu poprvé setkali na začátku dubna
při přípravě zvířat na výstavu, poté srovnali své síly a dovednosti poslední
červnovou neděli při juniorském klání na Národní výstavě hospodářských zvířat
v Brně a do třetice všeho dobré se ve velmi hojném počtu sešli na Mitrovském
dvoře, kde jsme pro ně zorganizovali výjezd na téma „Zpracování hovězího masa a
jeho prodej ze dvora“. Tento seminář zdál se mi od začátku poněkud prokletým,
protože jsme jeho termín z různých důvodů přesouvali alespoň čtyřikrát,
ale jak to bývá, vše špatné k něčemu dobré. Podařilo se mi totiž mezi tím navázat
spolupráci se šikovným řezníkem Františkem Kšánou ml., o kterém se
více dočtete na jiných stránkách zpravodaje. Kdo umí, umí. To jsme se mohli
přesvědčit jak na semináři určeném pro členy ČSCHMS, který se uskutečnil den
před letošní VČS (10. 9. 2013) na Mitrovském dvoře, tak také při druhé
příležitosti, kdy se, na stejném místě o dva měsíce později (15. - 16. 11. 2013.),
konal seminář v podobném duchu určený výhradně členům našeho Junior Teamu.
Zájem byl obrovský, přihlásilo se téměř čtyřicet účastníků.
Ale od začátku. Příjezd přihlášených juniorů
byl plánován na osmnáctou hodinu páteční, teoretická část semináře, které se
ujal Ing. Pavel Smetana z Jihočeské univerzity, začala kolem dvacáté
hodiny. Po poutavé prezentaci, která se z daleka netýkala jen legislativy
a technického vybavení bouráren a porážek, se rozproudila dlouhá a zajímavá diskuse.
Z přednášky pana Ing. Smetany bylo znát, že není jen teoretik, ale má za
sebou i mnohaleté zkušenosti z oboru. Otázek měli junioři opravdu hodně. Ptali
se jak ti, kteří zatím pouze o prodeji ze dvora uvažují, tak i ti, kteří už za
sebou nějaké zkušenosti mají a jsou vděční za každou dobrou radu a doporučení. Diskuse
se protáhla dlouho do noci a pro přítomné byla velkým přínosem. Po domluvě
s panem Ing. Smetanou bude jeho powerpointová přednáška pro zájemce k dispozici
ke stažení na webu JT.
Druhý den ráno jsme se oblečeni do
jednorázových plášťů, nezbytných návleků na obuv a slušivých čepiček na vlasy,
odebrali do vlastní bourárny, kde na nás čekal František Kšána ml., místní
řezník Martin Skoumal, který měl k ruce ještě asistentku na balíčkování a
vakuování masa a nesměl chybět ani kameraman Martin Brabec, se kterým nyní
intenzivně zpracováváme pořízený materiál, který by měl posloužit zájemcům jako
„učební pomůcka“. Po dokončení tohoto manuálu k bourání masa vás budeme o
možnosti pořízení informovat prostřednictvím našeho webu. Kromě vyjmenovaných
osob na nás v prostoru bourárny čekala také stařená hovězí přední čtvrť,
kterou jsme praktickou část semináře začali. Koncert v podobě mluveného
slova Františka Kšány ml. a řeznického umění mistra Martina Soukupa lze jen
těžko popsat, snad bude dostatečně zachycen na videozáznamu. Po velmi podrobném
rozbourání přední čtvrtě následovala hodinová přestávka, při které se podávaly
lojové škvarky, topinky s česnekem, tatarák a carpaccio. Přípravu
jednotlivých pokrmů opět doplňoval František poutavým výkladem. Poté následovala
praktická ukázka podrobného dělení zadní čtvrtě a celý blok byl ukončen
zajímavou a opět dlouhou diskusí. Po výtečném obědě v restauraci Mitrovského
dvora měli zájemci možnost prohlédnout si místní stádo angusů, o kterém
pohovořil Aleš Hatlák, ředitel statku a člen našeho Junior Teamu.
V pozdních odpoledních hodinách jsme se s Mitrovským dvorem
rozloučili a pokračovali každý vlastním směrem, i když většina ještě využila
možnosti prohlédnout si nedalekou farmu s chovem plemene charolais rodiny
Hatlákových, kteří jsou členy svazu, a jejich pět dětí také rozšiřuje řady
členů JT. Domů jsme se každý po vlastní ose rozjížděli už za úplné tmy.
Všem zúčastněným a výše vyjmenovaným bych
ráda poděkovala za hladký průběh celé akce, spoluorganizátorům a kolegům za
aktivní přístup, členům JT za jejich zájem a disciplinovanost a řediteli
provozu, Robertu Zelenému, za to, že nám umožnil využít krásného prostředí
Mitrovského dvora pro uskutečnění tohoto zajímavého semináře. Budu se těšit na
další hojnou účast juniorů na některém z příštích výjezdů!
Hodnocení účastníků:
Tomáš Kotajny
Akce
se mi velmi líbila, moc za to děkuji, organizace i prostředí super, diskuse a téma
aktuální, atmosféra byla skvělá. Díky moc.
Lucie
Bošinová
Já jsem byla ze semináře naprosto
nadšená. Byl nesmírně přínosný jak po praktické stránce, kdy jsme měli možnost
vidět bourání hovězích čtvrtí a dozvědět se více o využitelnosti každého kousku
masa se strhujícím výkladem pana Františka Kšány ml., tak po teoretické stránce
přednášky p. Ing. Smetany, která byla velmi konkrétní a z praxe. Vidět
chovy ostatních farmářů a mít možnost porovnat je, popovídat si a vyměnit
vlastní zkušenosti je rovněž nesmírně důležité a motivující. Mnohokrát děkuji,
že jsem s vámi mohla strávit dva úžasné dny!
Štěpán Šebelka
Za
sebe můžu říci, že to pro mě byl pravděpodobně nejzajímavější a nejpoučnější
výjezd junior týmu, děkuji moc Mitrovskému dvoru, organizátorům ČSCHMS, kolegům juniorům,
panu Smetanovi a mistrovi Kšánovi ml. za krásné zážitky s masemJ!
Jan
Chmelík, Ing.:
Pan Kšána - borec , jak páteční večer s panem Smetanou (trochu depresivní, ale
určitě pravdivé), tak sobotní bourání (velmi zajímavé) mělo šťávu. Pro nás, co
se masem zabýváme, opravdu hodně hutné a potřebné informace. Výborný kolektiv
lidí, opravdu to celkově nemělo chybičku - snad jen to ubytování by si měli na
Mitrově ještě k té restauraci dostavět, aby se nemuselo dolů do lesa do té
hrůzy J.